Wykwintna kolacja to doskonała okazja, by zachwycić naszych gości doskonałymi potrawami oraz dobrze dobranym do nich alkoholem. W Polsce często pija się wódkę, czy też drinki na jej bazie, które niestety niekorzystnie wpływają na smak poszczególnych dań. Prawidłowo wyselekcjonowane wino może podkreślić aromaty, a tym samym poprawić walory wyszukanego jedzenia. Ponadto wino uważane jest za alkohol luksusowy, szczególnie jeśli postawimy na trunki z wyższej półki jakościowej.
Alkohol produkowany z najróżniejszych odmian winogron możemy podawać już od samego początku kolacji. Na aperitif sprawdzą się wina białe, szczególnie te o kwaśnych tonach lub lekkie wersje czerwone. W przypadku konkretniejszych potraw najlepiej trzymać się zasady, że z drobiem i rybami serwujemy trunki jasne, natomiast z dziczyzną, wołowiną lub wieprzowiną trunki o barwie ciemnej oraz bogatej kompozycji zapachowej. Takie napoje wspaniale podkreślą charakter dań.
Do deserów podajmy mocniejszą, słodką Malagę, Porto, albo Tokaj. Bardzo dobre gatunkowo wina w niskich cenach kupimy w internecie. Pod tym adresem https://profilwino.pl/pl/c/Wytrawne/66 możemy nabyć świetne, wytrawne produkty, które stworzą harmonijną całość nawet z najbardziej wyszukanymi potrawami z różnych zakątków świata. Pamiętajmy jednak, że serwując jedzenie typowe np. dla Meksyku, warto zainwestować także w wina z tego regionu. Nasi goście na pewno docenią takie starania i chętnie pojawią się ponownie na równie dopracowanym w najdrobniejszych szczegółach poczęstunku.