Jeśli chcemy prowadzić profesjonalną firmę w branży przetwórstwa spożywczego lub w przemyśle farmaceutycznym albo kosmetycznym, prawdopodobnie będziemy musieli wybrać chłodnię przemysłową. Musi być zgodna z obowiązującymi przepisami. Instalacje muszą być przygotowane skrupulatnie i wydajnie. Sprawne funkcjonowanie naszej firmy dosłownie zależy od jakości naszych systemów chłodniczych.
Chłodnia jest pomieszczeniem, które jest specjalnie zaprojektowane do przechowywania i konserwowania produktów spożywczych przez długi czas w niskich temperaturach. Produkty zwykle przechowywane w chłodniach obejmują produkty spożywcze, takie jak mięso, ryby, owoce i warzywa i produkty mleczne i wyroby cukiernicze. Komory chłodnicze zwykle dzieli się na dwie kategorie: pozytywne komory chłodnicze, to jest pomieszczenia o temperaturach wyższych niż 0 stopni Celsjusza i ujemne chłodnie, w których pomieszczeniach temperatura jest niższa niż 0 stopni Celsjusza.
Pomieszczenia chłodnicze są również ważne w przemyśle medycznym i farmaceutycznym, a także kwiaciarni i szkółkach.
Ogólnie rzecz biorąc, chłodnia działa podobnie jak lodówka, z wyjątkiem faktu, że wymagana jest moc znacznie wyższa, a ograniczenia techniczne są znacznie bardziej zaawansowane. Główną częścią, która umożliwia chłodniom funkcjonowanie, jest agregat chłodniczy.
Składa się z kilku części:
Zimno można wytwarzać na dwa sposoby. Bezpośrednio, czyli wtedy, gdy chłodziwo chłodzi produkty przez odparowanie, co jest szczególnie wydajne pod względem wymaganej energii. Pośrednio oznacza, że chłodziwo działa na system chłodniczy, chłodząc go.
Artykuł napisany we współpracy z Clima Line – profesjonalne chłodnictwo przemysłowe.