Istnieją trzy główne rodzaje chipsów:
Są wytwarzane w procesie, który polega na krojeniu ziemniaków w cienkie plastry, blanszowaniu ich w gorącym oleju, aby je ugotować i zmiękczyć, a następnie smażeniu, aż staną się chrupiące. W Wielkiej Brytanii są one również znane jako chipsy ziemniaczane. Efektem końcowym są cienkie, chrupiące chipsy, które najlepiej spożywać szybko. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, witaminy C i błonnika.
Są podobne do pieczonych chipsów ziemniaczanych, ale mają dodatkowy etap, w którym plasterki są pozostawione do ostygnięcia, aby powróciły do swojego pierwotnego kształtu po przetworzeniu w chipsy faliste. Dzięki temu chipsy te są wyjątkowe, ponieważ są grubsze niż zwykłe pieczone chipsy – nawet dwukrotnie grubsze, co oznacza, że ich pieczenie i smażenie trwa dłużej. Oznacza to również, że istnieje większe prawdopodobieństwo przypalenia ich krawędzi, chyba że zwrócisz na nie szczególną uwagę podczas gotowania!
Powstają poprzez pokrojenie ziemniaków na bardzo małe kawałki, a następnie smażenie ich w gorącym oleju aż do uzyskania chrupkości. Zaletą tej metody jest to, że pozwala ona producentom na szybką i tanią produkcję dużych partii, ze względu na wyższy stosunek powierzchni do objętości mniejszych kawałków ziemniaka w porównaniu z większymi.
Jeśli chcesz wybrać odpowiedni rodzaj chipsów, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://slodkikoszyk.pl/.