Jakie są rodzaje chipsów na rynku?
Lajfstajl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jakie są rodzaje chipsów na rynku?

Istnieją trzy główne rodzaje chipsów:

Pieczone chipsy ziemniaczane 

Są wytwarzane w procesie, który polega na krojeniu ziemniaków w cienkie plastry, blanszowaniu ich w gorącym oleju, aby je ugotować i zmiękczyć, a następnie smażeniu, aż staną się chrupiące. W Wielkiej Brytanii są one również znane jako chipsy ziemniaczane. Efektem końcowym są cienkie, chrupiące chipsy, które najlepiej spożywać szybko. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, witaminy C i błonnika.

Faliste chipsy ziemniaczane 

Są podobne do pieczonych chipsów ziemniaczanych, ale mają dodatkowy etap, w którym plasterki są pozostawione do ostygnięcia, aby powróciły do swojego pierwotnego kształtu po przetworzeniu w chipsy faliste. Dzięki temu chipsy te są wyjątkowe, ponieważ są grubsze niż zwykłe pieczone chipsy – nawet dwukrotnie grubsze, co oznacza, że ich pieczenie i smażenie trwa dłużej. Oznacza to również, że istnieje większe prawdopodobieństwo przypalenia ich krawędzi, chyba że zwrócisz na nie szczególną uwagę podczas gotowania!

Cienko krojone lub wytłaczane chipsy ziemniaczane 

Powstają poprzez pokrojenie ziemniaków na bardzo małe kawałki, a następnie smażenie ich w gorącym oleju aż do uzyskania chrupkości. Zaletą tej metody jest to, że pozwala ona producentom na szybką i tanią produkcję dużych partii, ze względu na wyższy stosunek powierzchni do objętości mniejszych kawałków ziemniaka w porównaniu z większymi.

Jeśli chcesz wybrać odpowiedni rodzaj chipsów, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://slodkikoszyk.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak zadbać o komfort i wygodę naszego dziecka?
Jak zadbać o komfort i wygodę naszego dziecka?
Ubrania pełnią niezwykle ważną funkcję w naszym życiu. Zapewniają nam ciepło, chronią przed mrozem i chłodem, a także sprawiają, że […]
Urządzenia do obróbki termicznej, w które warto zaopatrzyć własną kuchnię
Urządzenia do obróbki termicznej, w które warto zaopatrzyć własną kuchnię
Głównym celem przeprowadzania obróbki termicznej żywności jest usunięcie z niej bakterii oraz innych drobnoustrojów. Zabezpiecza to przed różnego rodzaju zatruciami […]
Jakie podłogi sprawdzą się w obiektach użytku publicznego?
Jakie podłogi sprawdzą się w obiektach użytku publicznego?
Obiekty publiczne, takie jak choćby lokale gastronomiczne, biblioteki, urzędy, szkoły czy szpitale są wyjątkowo intensywnie użytkowane zarówno przez personel, jak […]
Ostatnie wpisy