Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Lajfstajl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jak prawidłowo suszyć grzyby?

Dosyć chłodne i obfitujące w deszcze lato będzie sprzymierzeńcem bogactw, które może zaoferować nam las. Zanim jednak nadejdzie jesień, ubierzemy kalosze i z koszykiem ruszymy na poszukiwania, warto dowiedzieć się, jak wysuszyć grzyby, żeby zachowały swój smak i strukturę. Zakonserwowane w ten sposób prawdziwki posłużą nam do świątecznego bigosu, a czarne łepki urozmaicą niejeden sos.

Czego potrzebujemy do suszenia grzybów

Nasze babcie i mamy najczęściej nawlekały pocięte plastry kapeluszy i nóżek na nitkę, a następnie wieszały je w kuchni, by pod wpływem ciepła te dary lasu szybciej wyschły. Jest to dobry sposób, ale nie dysponując dużą ilością czasu oraz miejsca lepiej poukładać kawałki  np. prawdziwków na blaszce z papierem do pieczenia i włożyć ją do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 100 stopni. Doskonałym rozwiązaniem jest również użycie specjalnej suszarki do warzyw jak też owoców. Sprzęt ten zajmuje trochę miejsca, więc kupowanie tego typu urządzenia jest zasadne, jeśli użyjemy go więcej niż raz w roku do wysuszenia kilku grzybów na bożonarodzeniowe pierogi.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Dlaczego warto kupić dobre buty damskie?
Dlaczego warto kupić dobre buty damskie?
Obuwie pełni kilka istotnych funkcji. Podstawową jest oczywiście ochrona stóp podczas przemieszczania się po różnego rodzaju podłożu. Druga natomiast ściśle […]
Czy warto skorzystać z usług firmy eventowej?
Czy warto skorzystać z usług firmy eventowej?
Firmy eventowe zyskują wciąż na popularności. Nic dziwnego. Niełatwym zadaniem jest organizacja imprez okolicznościowych Radom ma do zaoferowania profesjonalne firmy […]
Na czy polega rekultywacja odpadów?
Na czy polega rekultywacja odpadów?
Żyjemy w czasach, w których działalność ludzka wywiera szkodliwy wpływ na środowisko. Składowiska odpadów to jeden z przykładów negatywnego oddziaływania […]
Ostatnie wpisy