Dripper do kawy – do czego służy?
Zainteresowania
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Dripper do kawy – do czego służy?

Każdy kawosz zaraz po przebudzeniu marzy o tym, aby sięgnąć po kubek mocnej kawy. Jednak aby zrobić ją dobrą i aromatyczną, trzeba wydać sporo pieniędzy. Kupienie wysokiej jakości ekspresów wiąże się z dużym wydatkiem. Jednak w sklepie można znaleźć alternatywne urządzenie, które pomimo niskiej ceny, pozwoli na przyrządzenie wybornej kawy. Przeczytaj i dowiedz się czym są drippery oraz jak zrobić z nich kawę niczym barista.

Dripper alternatywą dla droższych urządzeń

Nazwa dripperów wywodzi się z języka angielskiego od słowa „drip”, które w przetłumaczeniu na język polski oznacza kapać, ściekać. Dokładnie w ten sam sposób powinny działać urządzenia, które wyglądają jak lejki i mają kształt litery V. Są one skonstruowane tak, żeby kawa mogła dosłownie ściekać całym strumieniem. Bez wątpienia dripper to tańsza alternatywa dla ekspresów. Podczas gdy, za dobrej jakość urządzenie musimy dać od 1 500 do 3 000 zł, drippery znajdziemy już za 20 zł. Ponadto, kawa z nich dorównuje tej przygotowanej w profesjonalnym sprzęcie.

Jak przygotować idealną kawę z dripperem

Dripper działa bardzo łatwo. Wystarczy, że użyjemy do niego papierowego filtra, dzięki czemu gorąca woda będzie miała szansę przelać się bez żadnych fusów do naszych filiżanek. Jednak aby przygotowany napój smakował jak od najlepszego baristy, należy użyć odpowiedniej temperatury wody i właściwie zmielonej kawy.

Przygotowanie zawsze zaczynamy od wybrania najlepszych ziaren. Powinny być one odpowiedniej granulacji. Możemy to zrobić samodzielnie, używając młynka lub od razu zakupić wersję zmieloną. Następnie po założeniu filtra na drippa, powinniśmy przelać go wrzątkiem. Zabieg ten spowoduje, że rozgrzejemy urządzenie, a napój nie będzie mieć papierowego posmaku. Do urządzenia należy wsypać odpowiednie proporcje kawy, tj. 6 gram na każde 100 ml wody. Co oznacza, że na każdą filiżankę powinniśmy wsypać ok. 2 – 2,5 łyżeczek kawy. Woda do parzenia, powinna mieć temperaturę 90-95 stopni. Na początek naczynie zalewamy tylko do poziomu kawy, dzięki czemu w czasie 30 sekund będzie mogła nastąpić preinfuzja. Jest to proces, w którym wydobywa się aromat. Po tym czasie możemy stopniowo dolewać okrężnymi ruchami resztę wody. Cały proces parzenia nie potrwa dłużej niż 3 minuty. W ten sposób przyrządzona kawa będzie smakować jak od najlepszego baristy.

Duży wybór dripperów znajdziesz na stronie https://labuna.pl/Drippery-c64. Wejdź i wybierz idealny dripper dla siebie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zbiornik betonowy – jakie ma plusy?
Zbiornik betonowy – jakie ma plusy?
Zbiorniki betonowe służą do przechowywania wody, oleju, chemikaliów i innych płynów. Są one często stosowane w przemyśle chemicznym, energetycznym i […]
Dodatki do pokoju niemowlaka
Dodatki do pokoju niemowlaka
Sen i zabawa to poza pożywieniem, najważniejsze determinanty prawidłowego rozwoju dziecka. W trakcie odpoczynku maluch gromadzi siły i rośnie. Podczas […]
Rodzaje ksiąg podatkowych
Rodzaje ksiąg podatkowych
Prowadzenie księgowości w ramach działalności gospodarczej pozwala na rozliczanie się nie tylko ze swoimi wierzycielami, ale także z urzędem podatkowym. […]
Ostatnie wpisy