Piece obrotowe są używane w piekarniach komercyjnych do pieczenia produktów takich jak ciasta, ciasteczka i ciasteczka. Piec obrotowy ma duży stół obrotowy, który obraca produkt, podczas gdy ciepło jest stosowane z kilku źródeł na obwodzie stołu obrotowego.
Piece obrotowe są zwykle używane do produkcji wysokonakładowej. Mogą one piec do 800 kilogramów produktu na godzinę. Piece obrotowe są używane w piekarniach komercyjnych, ponieważ dają spójne wyniki przy minimalnej pracy. Wykwalifikowany operator może ustawić i zaprogramować piec obrotowy tak, aby w ciągu jednego dnia upiec setki, a nawet tysiące sztuk. Jest to o wiele bardziej wydajne niż ręczne układanie każdej partii ciasta i wykonywanie indywidualnego cyklu garowania dla każdej sztuki. Jeśli szukasz pieca obrotowego do swojej piekarni, będziesz mógł znaleźć go za pośrednictwem witryny internetowej https://ibis.net.pl/product/piece-obrotowe-sp/.
Piec obrotowy posiada również wiele funkcji bezpieczeństwa, które zapobiegają wypadkom spowodowanym przez błędy ludzkie. Podczas korzystania z tradycyjnego pieca niedoświadczony piekarz może przypadkowo pozostawić coś w środku po zakończeniu pieczenia lub dopuścić do przypalenia się potrawy na spodzie, podczas gdy inne elementy pieczone są na górze. W przypadku piekarnika obrotowego wszystkie czynności odbywają się automatycznie, bez konieczności interwencji człowieka podczas pracy lub czyszczenia po jej zakończeniu.
Piece obrotowe są również bardzo ekonomiczne, ponieważ zużywają mniej energii niż tradycyjne piekarniki. Piekarnik obrotowy to zamknięty system, który wykorzystuje promienniki podczerwieni do podgrzewania powietrza wewnątrz komory piekarnika, co z kolei powoduje, że potrawy nie muszą być wcześniej podgrzewane. Oznacza to, że można gotować wszystko, od mrożonych pizz po świeże chleby i ciastka, bez zamieszania i bałaganu.