Coraz więcej osób decyduje się na posiadanie food trucka przystosowanego do sprzedaży jedzenia. Oczywiście taka maszyna wymaga najpierw wyposażenia we wszelkie niezbędne urządzenia oraz sprzęty. Dzięki nim przygotowywanie dań będzie się bowiem odbywało sprawnie i z zachowaniem wysokich standardów higienicznych. Jeśli interesują nas samochody gastronomiczne wynajem tych pojazdów oferuje wiele firm działających na rynku.
Każdy food truck powinien być wyposażony przede wszystkim w agregat prądotwórczy, lodówkę, kuchenkę mikrofalową oraz inne sprzęty dostosowane do rodzaju przyrządzanych potraw (np. frytkownicę, grill czy opiekacz). Zaleca się, aby ich liczba była ograniczona do niezbędnego minimum, tak aby nie zajmowały niepotrzebnie przestrzeni. Oprócz tego w pojeździe nie może zabraknąć zlewozmywaka ze stali nierdzewnej, średniej wielkości zbiornika na wodę, pompy, okapu, osłony termicznej oraz energooszczędnego oświetlenia LED. Niezbędne jest też zamontowanie specjalnych, wysuwanych paneli gastronomicznych z witrynami chłodniczymi, ponieważ pozwala to zaoszczędzić mnóstwo miejsca.