Weź dowolny owoc lub warzywo, które chcesz uprawiać i przetnij je. Spójrz na wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują. Na samej górze listy jest wapń. Wapń jest jednym z najważniejszych składników odżywczych, których potrzebujemy w naszej diecie. Jest on również obecny w prawie wszystkich roślinach. Istnieją różne rodzaje wapnia i każdy z nich ma swoje własne zastosowania.
Bazotan wapnia
Jest to najczęściej stosowany rodzaj nawozu wapniowego . Zawiera zarówno azotan, jak i amon jako składniki pokarmowe. Dodaje się go do gleby w okresie zimowym (https://arkop.pl/nawozy/sadownictwo/). Pobudza pędy, które wiosną wyrastają z ziemi. Z tego powodu nazywany jest nawozem zimowym. Stosuje się go również w celu wykształcenia główek kwiatowych.
Nie jest stosowany zbyt często. Wynika to z faktu, że ma tendencję do przypalania roślin, jeśli jest stosowany w upalne dni. Jest szczególnie skuteczny w uzyskiwaniu szybkich efektów. W połączeniu z nim należy stosować nawozy azotowe. Wynika to z faktu, że zbyt duża ilość wapnia może powodować stres u roślin.
Siarczan wapnia
Pojawia się w 3 różnych klasach. Najbardziej przydatny jest ten o stężeniu 20/20. Jest to połączenie azotanu wapnia i chlorku wapnia. Stymuluje wczesny wzrost i zwiększa wielkość owoców. Stosuje się go w okresie zimowym.
Jest nieco mniej silny niż saletra wapniowa, ponieważ zawiera tylko 20% azotanu wapnia. Stosuje się go w trakcie budowy gleby. Jest również skuteczny w przypadku owoców drzew i winogron.
Trzecia z nich to 1/20. Jest to chlorek wapnia stosowany do gleby. Jest to doskonały środek poprawiający właściwości gleby.
Siarka
- Siarka jest jednym z podstawowych składników odżywczych roślin. Uważa się, że jej niedobór występuje w około 40 procentach produktów, które spożywamy.
- Siarka poprawia kolor owoców i warzyw. Dzieje się tak za sprawą żółknięcia pigmentu.
- Siarka działa jako przeciwutleniacz. Składnik, który chroni zewnętrzną powierzchnię owoców przed uszkodzeniami.
- Siarka poprawia wydajność fotosyntezy. Zwiększa pobieranie światła.
- Siarka pomaga zapobiegać uszkodzeniom mrozowym. Zapobiega utracie przez błony komórkowe zdolności do utrzymywania wody.
- Siarka powoduje odpadanie płatków kwiatów. Sprzyja to tworzeniu się nasion.
- Siarka wspomaga rozwój wirusów i grzybów.
- Siarka była pierwotnie stosowana jako środek użyźniający glebę. Zwiększała żyzność gleby, zwiększała opady i ograniczała erozję. Stosuje się ją również, aby zapobiec zbyt dużemu wzrostowi roślin.
- Brak siarki łatwo wykryć, ponieważ kolory wydają się matowe. Dzieje się to podczas formowania się rośliny. Liście wydają się szarozielone, a żyłki są wyraźnie widoczne. Żyły wydają się czarne lub purpurowe. Sama roślina jest również zdeformowana.
- Objawami niedoboru siarki w uprawach są nieregularny wzrost i chloroza międzyzębowa. Liście często żółkną i przedwcześnie opadają. Najczęściej występuje to u młodych siewek. Często ginie w glebie o wysokim poziomie pH.
- Siarka, o ile nie jest stosowana jako suplement, jest nierozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się w 2 częściach wody. Jest wchłaniana z korzeni i transportowana do liści. Siarka zwiększa stężenie azotanu tiaminy i nikotynamidu w roślinach.
- Siarka jest wykorzystywana przez rośliny na wiele sposobów. Po pierwsze, działa jako hormon roślinny. Wpływa to na liczbę liści, jakie posiada roślina i jak szeroka jest łodyga. Kontroluje również wzrost komórek.
- Siarka jest stosowana jako środek grzybobójczy. Pomaga zatrzymać rozprzestrzenianie się niektórych chorób roślin.
- Siarka jest również wykorzystywana przez rośliny do ochrony przed drapieżnikami.
- Siarka jest również stosowana jako składnik odżywczy. Wspomaga to kwitnienie roślin i owocowanie w plonach upraw.
W podsumowaniu wiadomo, że uprawy, które były uprawiane w glebie traktowanej siarką wyglądały zdrowiej.