Dosyć chłodne i obfitujące w deszcze lato będzie sprzymierzeńcem bogactw, które może zaoferować nam las. Zanim jednak nadejdzie jesień, ubierzemy kalosze i z koszykiem ruszymy na poszukiwania, warto dowiedzieć się, jak wysuszyć grzyby, żeby zachowały swój smak i strukturę. Zakonserwowane w ten sposób prawdziwki posłużą nam do świątecznego bigosu, a czarne łepki urozmaicą niejeden sos.
Nasze babcie i mamy najczęściej nawlekały pocięte plastry kapeluszy i nóżek na nitkę, a następnie wieszały je w kuchni, by pod wpływem ciepła te dary lasu szybciej wyschły. Jest to dobry sposób, ale nie dysponując dużą ilością czasu oraz miejsca lepiej poukładać kawałki np. prawdziwków na blaszce z papierem do pieczenia i włożyć ją do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 100 stopni. Doskonałym rozwiązaniem jest również użycie specjalnej suszarki do warzyw jak też owoców. Sprzęt ten zajmuje trochę miejsca, więc kupowanie tego typu urządzenia jest zasadne, jeśli użyjemy go więcej niż raz w roku do wysuszenia kilku grzybów na bożonarodzeniowe pierogi.