Tofu to produkt cieszący się dużą popularnością, szczególnie wśród osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Może doskonale smakować jako główny składnik dania, jak i w postaci jednego z jego elementów. Czym tak właściwie jest tofu? Jakie posiada właściwości zdrowotne? Tego dowiesz się z naszego poniższego artykułu.
Tofu jest rodzajem serka, które powstaje z mleka sojowego. Tak jak każdy ser, także i ten jest doskonałym źródłem białka w diecie. Może stanowić zatem doskonałą alternatywę dla produktów pochodzących z mleka krowiego, koziego lub owczego. Dlatego też nie powinno go zabraknąć w diecie osób, które z pewnych powodów nie mogą spożywać nabiału. Na uwagę zasługują także zawarte w nim fitoestrogeny, pomagające zwalczać cholesterol, zmniejszające ryzyko chorób serca, a także obniżające ciśnienie tętnicze. Jest ono polecane także osobom będących na dietach bezmięsnych – w ten sposób dostarczają organizmowi właściwą ilość wapnia i żelaza.
Naturalne tofu składa się wyłącznie z trzech składników, którymi są: nasiona soi, woda, a także niewielka ilość soli. Z tego też powodu jest to produkt nie tylko zdrowy, lecz także mało kaloryczny. Z powodzeniem możemy go spożywać w wersji podstawowej lub też poddawać dalszej obróbce, takiej jak wędzenie czy smażenie. Jego zastosowanie może być naprawdę szerokie. Nadaje się jako składnik sałatek, dodatek do pieczywa czy też osobne danie, takiej ka np. grillowane tofu. To, co go wyróżnia, to fakt, że tofu seitan cena jest naprawdę korzystna w porównaniu z innymi produktami.