Założenie własnej restauracji może być w dzisiejszych czasach bardzo dochodowym biznesem, szczególnie jeśli mamy ciekawy pomysł na nową markę. W początkowym budżecie warto uwzględnić specjalistyczne urządzenia oraz meble do gastronomii, dzięki którym praca na kuchni będzie znacznie bardziej efektywna.
Na kuchni, gdzie będziemy przygotowywać dania serwowane gościom należy zamontować specjalne meble gastronomiczne, najlepiej wykonane ze stali szlachetnej. jest to materiał bardzo wytrzymały na czynniki mechaniczne oraz wysokie temperatury, stal łatwo też utrzymać w czystości, niemalże sterylnej. Takie meble będą służyć nam dobrze przez wiele lat, bowiem są praktycznie niezniszczalne. Przydatnym gadżetem, który skutecznie poprawi estetykę dań serwowanych na wynos będzie pakowarka próżniowa. Z jej pomocą szybko i bardzo szczelnie spakujemy pozostałości obiadu dla klienta, również zupa zgrzana w pakowarce na pewno nie przedostanie się na zewnątrz. Warto też zainwestować w wysokiej klasy urządzenia chłodnicze, najlepiej w szaf do mrożenia i przechowywania potraw. Można w nich pomieścić znacznie więcej jedzenie w tym samym czasie, przy zachowaniu stałej, optymalnej temperatury wewnątrz. W przypadku włoskiej restauracji spora część naszego budżetu może stanowić zakup specjalnego pieca do pizzy. Taki piec powinien generować bardzo wysokie, przekraczające trzysta stopni temperatury. Najpopularniejsze są piece gazowe oraz elektryczne, jednak jeśli chcemy wypiekać prawdziwą, włoską pizzę warto zainstalować w restauracji piec opalany drewnem.