Parzenie i picie kawy do dla wielu osób codzienny rytuał i chwila odpoczynku w pełnym zajęć dniu. To także sposób na pobudzenie zmysłów i dodanie sobie dawki energii. Aby przyjemność z picia ciemnego naparu była pełna, warto zadbać o kawę dobrej jakości. Najsmaczniejsza jest mała czarna zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren. Powinny to być ziarna pochodzące z najlepszych plantacji, na przykład z Ameryki Południowej. Najlepszy smak będzie miał napar przyrządzony z niepokruszonych ziaren podobnej wielkości, o lekkim połysku.
Za najsmaczniejszą kawę uchodzi arabica, która pozwala miłośnikom tego napoju delektować się pełnią smaku i aromatu. Najlepiej, aby ziarna zostały zmielone tuż przed zaparzeniem, co pozwoli uniknąć zwietrzenia kawy i utraty intensywności smaku. Na walory zmysłowe napoju wpływa też unikalny smak danej mieszanki. Prawdziwą gratką dla osób doceniających dobrą kawę może być arabica łącząca w sobie aromat czekolady, migdałów i skórki pomarańczowej, dostępna m.in. na stronie https://mkcafe.pl/kawy/kawy-ziarniste/kawa-ziarnista-mk-cafe-premium-3x1kg-100-arabica. Ważna jest także używana do parzenia woda. Powinna ona być świeża i nie zawierać zbyt dużej ilości minerałów. Najlepszy smak i aromat można uzyskać, parząc kawę w temperaturze o 90 do 96 stopni Celsjusza. Na doznania smakowe wpływa też stopień zmielenia ziaren. Jedno jest pewne – kawa ziarnista jest dużo smaczniejsza niż ta, którą kupujemy w formie zmielonej. Na jakość małej czarnej ma wpływ zarówno rodzaj, pochodzenie i sposób palenia ziaren, jak i bezpośrednia metoda przygotowywania naparu.