Herbata żółta, zwana również cesarką, jest jedną z najrzadziej spotykanych na świecie. Pochodzi z Chin, ale nawet w tym kraju uchodzi za unikatową. Uważa się, że susz powstał u początków panowania dynastii Qing i zarezerwowany był wyłącznie dla członków dworu. Żółty wywar produkuje się w niewielkich ilościach. Smakiem i sposobem parzenia przypomina orzeźwiającą herbatę zieloną. Różni je jednak nieco proces produkcji.
W czasie wytwarzania gorące liście żółtej herbaty poddaje się duszeniu. Wskutek procesów chemicznych, jakie wówczas zachodzą, powstaje ten wyjątkowy susz. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej cenionych herbat tego typu jest Junshan Yin Zhen. Można ją znaleźć np. na stronie https://eherbata.pl/herbaty-30/zolta-2/. Napar ma delikatny, słodki smak i można w nim wyczuć nutę gorczycy, szparagów, czy chrzanu. Napój nie posiada w swoim składzie kofeiny, więc nie obciąża żołądka. Zamiast tego wspiera procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza przeciwutleniaczy. Napar ma również działanie przeciwnowotworowe i jest polecany szczególnie w profilaktyce raka prostaty, żołądka i jelita grubego. Osoby z nadciśnieniem i innymi schorzeniami układu krwionośnego, również powinny zafundować sobie żółtą herbatę.
Słodkawy, słomkowy napar można uznać za produkt wyjątkowy. Niewiele osób go pija, zwłaszcza w Europie. Herbata tego typu charakteryzuje się unikatowym smakiem i aromatem. Ma również dobroczynny wpływ na zdrowie. To idealny napój oczyszczający organizm.