Potrawy orientalne od lat inspirują smakoszy i sprawiają, że coraz chętniej sięgają po nie nawet ci, którzy dotąd nigdy nie mieli okazji spróbować tej kuchni. Jakie są najbardziej popularne potrawy orientalne i które cieszą się wśród Europejczyków największym uznaniem?
Wprawdzie lista świetnych dań spoza kuchni europejskiej mogłaby być bardzo długa, ale skupmy się na trzech, które naprawdę robią wrażenie. Z jednej strony są klasyką gatunku, a z drugiej – wciąż dla wielu osób nowością warta odkrycia.
Po pierwsze: curry. Ten zdecydowany, mocny smak kochają ludzie na całym świecie. Wywodzący się z Indii, ale od lat podbijający świat, i to na obu półkulach.
Po drugie: niezwykły owoc durian i przygotowywane z niego cukierki. Tego mocnego, charakterystycznego zapachu po prostu nie da się zapomnieć. Warto wiedzieć, że durian jest nie tylko określany mianem króla owoców, ale i przez wielu jest traktowany jako jeden z najbardziej kontrowersyjnych owoców świata. Ten smak albo się kocha, albo się go nienawidzi. I dlatego właśnie trzeba go spróbować.
Po trzecie: dania z indyjskiego pieca tandoor, szczególnie te marynowane w jogurcie. Smakują zdecydowanej większości.
Dużo ciekawostek o potrawach orientalnych znajdziemy np. na https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia-indyjska-poznaj-najbardziej-popularne-potrawy/ – jeśli nie znamy którejś z nich, to więcej szczegółów z pewnością przyda się przed ich skosztowaniem. Ale pamiętaj: żaden opis nigdy nie zastąpi Ci smaku osobiście spróbowanego dania.