Olej lniany zyskał sławę jako najzdrowszy tłuszcz roślinny, ponieważ zawiera w sobie wiele cennych minerałów – głównie kwasy omega-6, omega-3 oraz witaminę E. Jest zaliczany do produktów superfood, czyli substancji naturalnego pochodzenia, posiadających właściwości odżywcze oraz lecznicze. Nic dziwnego, że olejek szybko znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również na stałe zagościł w przemyśle kosmetycznym. Stosuje się go na paznokcie, jako maskę na zniszczone i przesuszone włosy lub bezpośrednio na skórę.
Warto wiedzieć, że olej nie nadaje się do smażenia, ponieważ jest tłoczony na zimno. Po podgrzaniu traci swoje cenne odżywcze oraz lecznicze właściwości. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek, deserów oraz śniadań np. jako do twarogu lub owsianki. Niektóre osoby, którym zależy na zdrowym stylu życia, nie dodają oleju do jedzenia, ale piją go prosto z łyżki. Lekarze szczególnie zalecają spożywanie tego superfooda osobom, które cierpią na zaburzenia zdrowotne. Udowodniono, że codzienne przyjmowanie od 2 do 6 łyżek olejku (doustnie lub dodawanych do jedzenia) pomaga zwalczyć nadmierną ilość złego cholesterolu, obniżyć ciśnienie krwi oraz wspomóc pracę układu krążenia. Dodatkowo olej lniany jest stosowany do leczenia niestrawności, wrzodów żołądka oraz zapobiega występowaniu chorób serca.