Wielkimi krokami zbliża się sezon wiosenno-letni, niezwykle sprzyjający spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu – np. w ogrodzie. Podstawowym sprzętem służącym do ich przygotowywania jest odpowiedni grill. Przy jego wyborze trzeba brać pod uwagę kilka istotnych czynników, ale najważniejszym jest liczba domowników, wielkość ogrodu i częstotliwość korzystania z urządzenia. Osoby, którym zależy na wysokim komforcie obsługi i dużej funkcjonalności, powinny się koniecznie zdecydować na profesjonalny grill gazowy – można go kupić m.in. na: https://koler.pl/.
Najpopularniejszym rodzajem grilla jest przenośny model węglowy, charakteryzujący się niską ceną i dużą mobilnością. Występuje on w różnej postaci, choć najczęściej wybierane są żeliwne konstrukcje na nóżkach oraz trójnogu. W przypadku posiadania rozległego ogrodu warto natomiast postawić na wersję wózkową (z obszernym paleniskiem i rusztem) albo murowaną, czyli na stałe wbudowaną w podłoże.
Obecnie sporym powodzeniem cieszy się również grill gazowy z płytą żeliwną, wyróżniający się łatwością w obsłudze (wystarczy przekręcić pokrętło), bezproblemowym czyszczeniem, ekologicznością (brak szkodliwego dymu) i możliwością utrzymania stałej temperatury. Źródłem zasilania jest w nim butla gazowa, dzięki czemu oszczędzamy sporo pieniędzy na materiałach służących do rozpałki.
Trzecim rodzajem urządzenia idealnie nadającego się do ogrodu jest grill elektryczny z powłoką teflonową, który można postawić na tarasie czy balkonie. Wyposażony jest on w funkcję regulacji temperatury, wskaźnik pieczenia mięsa, automatyczny wyłącznik i wiele dodatkowych programów. W tym przypadku starajmy się wybierać sprzęt o jak największej mocy, bo jest to gwarancja szybkiego nagrzewania się.