Wiele gości prawdopodobnie podejmie decyzję o tym, czy będzie to bufet, czy posiłek w dół. Oprócz układu siedzeń przy stole należy wziąć pod uwagę liczbę gości, którzy przyjdą i czy są to dzieci czy dorośli. Abyś mógł zapewnić swoim gościom doświadczenie, które jest nie tylko pyszne, ale zorganizowane i przyjazne, jesteśmy tutaj z kilkoma wskazówkami, jak zorganizować idealny bufet.
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to zdecydować, jaki rodzaj bufetu chcesz. Najczęściej spotykane rodzaje to bufety „zimne” i „gorące”. Bufet zimny składa się z potraw, które można spożywać bez podgrzewania, takich jak sałatki i zimne przystawki. Z drugiej strony, gorący bufet oferuje potrawy, które wymagają podgrzania przed podaniem, takie jak dania mięsne lub makaronowe. Jeśli masz bufet, najlepiej jest mieć zorganizowany stół bufetowy. To pomoże uniknąć zamieszania i utrzymać przepływ gości poruszających się płynnie. Bufety prowansalskie są to meble na które warto zwrócić uwagę przy wyborze.
Wybierz miejsce, które wygodnie pomieści wszystkich Twoich gości. Zastanów się, czy przestrzeń jest wewnątrz czy na zewnątrz i ile miejsca potrzebuje każdy stół na talerze, jedzenie, napoje itp. Mały bufet sprawi, że goście będą czuli się ciasno i niekomfortowo. Jeśli w Waszym lokalu nie ma miejsca na bufet, rozważcie, aby serwery przynosiły jedzenie do stołów.