Woda docierająca do naszych domów nie zawsze jest najlepszej jakości. Często bywa tak, że zawiera ona różne związki chemiczne, które być może nie są bezpośrednio szkodliwe dla zdrowia, ale mogą sprawić, że dostaniemy na przykład niestrawności. Bywa też, że woda jest intensywnie chlorowana i przez to ma bardzo nieprzyjemny zapach. Rozwiązać to możemy stosując specjalne filtry i właśnie na ich temat postanowiliśmy stworzyć dzisiaj poradnik.
Filtry do wody kupić możemy w przeróżnych miejscach. Zazwyczaj dostępne są w popularnych marketach budowlanych, dlatego tam warto skierować swoje kroki. Znajdziemy je też jednak w sklepach typowo hydraulicznych. Tam, gdzie woda wchodzi do naszego domu bądź mieszkania, dobrze jest zamontować tak zwane prefiltry, czyli filtry pierwszego stopnia.
Zatrzymują one duże elementy, które mogą przedostać się razem z wodą z miejskiego wodociągu. Bywa, że są to fragmenty rdzy, które oderwały się od wnętrza rur. Dzięki takim filtrom następne nie będą się zatykać, a także nie będą zapychać się sitka i perlatory w kranach.
Drugi etap filtrowania powinien być już o wiele bardziej dokładny. Tutaj dobrze jest zastosować na przykład filtry węglowe, które usuwają z wody wiele różnych bakterii i zarazków, a jednocześnie pochłaniają nieprzyjemny zapach, który niesie ze sobą woda intensywnie chlorowana. Jest on obecny zwłaszcza zimą.
Filtry kuchenne mają natomiast za zadanie takie przygotowanie wody, by nadawała się ona do nalania bezpośrednio do szklanki i picia. Tutaj również mamy usuwanie różnych drobnoustrojów, ale z o wiele większą siłą.