Sos sojowy to jeden z kluczowych składników popularnej na całym świecie kuchni azjatyckiej. Stanowi doskonały zamiennik zwykłej soli, nadając potrawom wyjątkowy, nieco specyficzny smak oraz aromat. Ma przy tym głęboki, bardzo ciemny kolor i jest bogaty w liczne składniki odżywcze o działaniu prozdrowotnym, takie jak choćby nienasycone kwasy tłuszczowe, sód czy magnez. Wyjątkowo dobry sos sojowy znajdziemy na stronie takiej jak: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sos-sojowy-slodki-kikkoman-250ml/.
Receptura sosu sojowego została opracowana już w wiekach starożytnych. Powstaje on przede wszystkim z dwóch elementów, a mianowicie sfermentowanej soi i pszenicy. Oczywiście w jego składzie znajduje się też zwykła woda i odrobina soli oraz cukru. Nadaje się w szczególności do produkcji marynat, które później są wykorzystywane jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs – zarówno smażonych, jak i pieczonych, grillowanych czy duszonych. Mowa tutaj m.in. o żeberkach z grilla, peklowanej wieprzowinie, udkach kurczaka, schabie, karkówce, stekach, a nawet popularnych fast-foodach typu hamburgery. Stanowi ponadto zaskakująco smakowite połączenie z europejskimi gulaszami (np. węgierskim, polskim, strogonowem) i zupami (pomidorową, krupnikiem, rosołem itp.). Oto pozostałe potrawy, do których można z powodzeniem dodać słodki sos sojowy: