Samodzielne wędzenie to doskonały sposób na uzyskanie produktów swojskich wysokiej jakości o znanym i dobrym składzie. Jest to możliwie dzięki posiadaniu domowej wędzarni, generatorów dymu oraz zrębków do wędzenia. Czynność jest łatwa oraz sprawia wiele przyjemności, najważniejsze są jednak smaczne produkty domowej roboty, które można dzięki temu otrzymać. Wędzarnia może stać na powietrzu, ale też w pomieszczeniu, jeśli zapewni się dobrą wentylację.
Na jakość produktów wędzonych wpływają nie tylko same wyroby, ale też elementy wędzarni. Bardzo ważny jest dym o odpowiedniej temperaturze oraz aromacie. Aby uzyskać ten czynnik, stosuje się dymogeneratory do wędzarni. Urządzenia nie tylko generują aromatyczny dym, ale też równomiernie go rozprowadzają, co pozytywnie wpływa na wędzonki. Dobrej jakości sprzęt jest bardzo kompatybilny, daje możliwość podłączenia go z każdą konstrukcją, jest żywotny oraz bezawaryjny. W procesie wędzenia używa się też zrębków wędzarniczych. To kawałki różnych gatunków drewna owocowego lub liściastego. Odpowiadają one za kolor mięsa oraz za jego zapach i smak. To idealny dodatek do procesu wędzenia na gorąco. Generatory do dymu mogą być zasilane właśnie pachnącymi zrębkami.